SERVERI

Personal Cloud - detaljnije:

Puno je priče o pomeranju posla u oblak ovih dana, veoma je veroavatno da će toga sve više biti. Potpuno je validno da se razmišlja u tom pravcu, na kraju pojeftinjenje IT servisa je krajnji cilj. Malo ko vam kaže da uz veoma male godišnje troškove, vašu postojeću infrastrukturu možete unaprediti da bude pravi pravcati oblak, sa svim redundansama koje nude veliki sistemi. Takođe, ukoliko startujete posao, nikada nije bilo povoljnije. Danas ne morate kupiti 20 desktop mašina po 400 EUR, zatim server od 2000 EUR, nebrojene UPS uređaje da to sve zaštite. Tri, četiri jaka servera koji ne moraju da se broje hiljadama eura, mogu da pokriju sve vaše troškove IT poslovanja na veoma dug period. Tanki klijenti koji zamenjuju radne stanice, nikada nisu bili povoljniji, a praktično ne zahtevaju nikakvo održavanje.

Ukoliko vam ovo deluje interesantno, kontaktirajte nas, rado ćemo vam u konsultacijama predočiti sve prednosti i eventualne mane privatnog oblaka, te sami možete doneti odluku.

Postoji veliki broj softverskih paketa koji vam mogu pružiti cloud servise, segmentno ili celovito, neki od tih softverskih paketa koji su besplatni su :

zimbra colaboration suite - mail, kontakti, kalendar, webdav folder, mogućnost višeplatformskog pristupa (telefoni, tableti, web...)

owncloud - besplatna alternativa za dropbox, googledrive i slične servise, trik je što vi određujete pravila, a ograničeni ste samo veličinom vaših diskova.

freenas - besplatan softver koji će od vaših mašina napraviti potpuno funkcionalan storage, baziran na FreeBSD i ZFSu, može da ponudi, u nekim segmentima mnogo više od korporativne konkurencije za značajno manje koštanje hardvera.

VM hypervisors - virtuelizacija:

Virtuelizacija je veoma popularna u poslednjih nekoliko godina, i trend rasta ove industrije se nastavlja. Sam termin ima više značenja: Virtuelizacija Desktopa služi za pokretanje klijentskih operativnih sistema zarad treninga ili da bi se održao rad starih aplikacija koje nova okruženja više ne podržavaju; Testna Virtuelna Okruženja koja pružaju jeftin način da se istestira rad softvera, zakrpa ili bilo čega drugog šta je potrebno istestirati pre puštanja u produkciono okruženje; Vrtuelne Aplikacije odvajaju konfiguracioni sloj aplikacije od operativnog sistema te aplikacije mogu da se pokreću na klijentskim mašinama bez instalacije; Storage Virutelizacija gde se koriste SAN rešenja kao zamena za diskove unutar servera.

Poslednji naveden model smo najviše koristili kod klijenata jer omogućava pouzdano radno okruženje na kome je lako organizovati redundantnost sistema, a pri svemu tome budžeti nisu preveliki.

Virtuelna okruženja omogućavaju odličnu granulaciju iskorišćenja resursa. Gde vam je nekada trebalo više servera koji nisu bili iskorišćeni, sada većina servisa može da vam radi na svega jednom serveru ukoliko ste manje zahtevni ili pak manjem klasteru servera, ukoliko imate ozbiljnije potrebe.

Najpopularniji hipervizori trenutno su:

VMWare ESX i ESXi; Citrix XEN Server; Oracle VM; Microsoft hyper-v

Svi od gore navedenih imaju varijantu koja je besplatna sa smanjenim brojem funkcionalnosti, te pre nego što se izabere bilo koje rešenje dobro je premeriti potrebe i napraviti projekat koji adekvatno pokriva trenutne i eventualne buduće potrebe.

Microsoft

MS SQL Server - Relational Database Management i business intelligence server
Active Directory - implementiramo AD rešenja sa svim pratećim servisima u postojeće i nove infrastrukture
Exchange Server - mail i kolaboracioni alat, veoma popularan i dobro razrađen, omogućava organizacijama brzu komunikacionu platformu, a administratorima pregršt alata za izvršavanje veoma kompleksnih konfiguracija; neke od novih tehnologija implementiranih u Exchange Server 2013 su osnovna zaštita od malwarea, novi Data Loss Prevention, podršku za diskove od 8TB i za višestruke baze, novi Web orijentisan administrativni interfejs, Outlook web app optimizovan za Desktop, Tablet i mobilne uređaje...
Lync Server - alat za komunikaciju u realnom vremenu (IM, VoIP, Web)
SharePoint Server - intranet kolaboracioni alat koji se može povezati sa Exchange Serverom zarad povećanja broja mogućnosti i brzine rada sa elektronskom dokumentacijom.
Licenciranje - pomoći ćemo vam sa licenciranjem, pronaći presek koji vama daje najviše za što korektniji budžet.

Linux

CentOS - proistekao od RHEL linuksa, koristi se kao odlična podloga za mnoštvo servisa, hosting, baze, telekomunikacije (asterisk radi izuzetno stabilnoi brzo).

FreeNAS; QNap; Synology -NAS uređaji bazirani na linuxu, omogućavaju vam pouzdan bekap vaših podataka ili platformu za SAN orijentisanu virtuelizaciju.

 

 

Kalendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31